top of page
Zoeken

Waarom is leiderschap belangrijk?

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023

Als je een promotie krijgt op basis van prestaties en houding, ontvang je vaak ook een hoger salaris en meer 'voordelen'. Dit is niets voor niets, want er wordt doorgaans ook meer van je verwacht. Als je de leidersrol op je neemt, neem je verschillende taken op je.Schild

Verantwoordelijkheid nemen is niet voor iedereen weggelegd, want het kan veel van je vergen. Het is jouw taak om je team te helpen in het bereiken van de doelen. Het kan gebeuren dat bij stress of grote druk het gedrag van het team verandert. Idealiter zou het team zelf moeten kunnen omgaan met druk, maar toch kan het gebeuren dat men kan ongeduldig wordt, of nerveus, wat meestal een negatief effect heeft op de werknemers. Een leider neemt dan verantwoordelijkheid, gaat boven de situatie staan en wijst niet naar anderen.


Voorbeeld

Een echte leider is consistent - houdt zich aan wat van anderen wordt verwacht. Een goede leider geeft het goede voorbeeld, zowel als persoon als professional. Ze verdienen het respect van anderen en verwachten het niet. Een leider gedraagt zich voorbeeldig, niet alleen tijdens de werkuren, maar ook tijdens een teambuilding activiteit of in een restaurant.


Mentor

Goede leiders besteden aandacht aan hun team. Ze prijzen de sterke kanten, zodat het team krachtig wordt. Ook herkennen ze iemands zwakheden en ontwikkelen deze zo snel mogelijk. Ze communiceren bewust en zorgvuldig - en vernietigen het zelfvertrouwen van hun collega op geen enkele manier. Ze besteden tijd en energie aan de ontwikkeling van hun team, niet alleen professioneel, maar ook als persoon. Ze geven feedback en complimenten en zijn niet bang om hun kennis door te geven.


Student

Niemand is perfect en iedereen leert een leven lang. Een leider ook. Daarom blijven ze zich voortdurend ontwikkelen. Leiders zijn niet bang om toe te geven dat ze ongelijk hebben en zijn niet bang om fouten te maken. Leiders weten dat falen ook bijdraagt aan ontwikkeling en leren van hun fouten.


Ontdekkingsreiziger

Leiders durven risico's te nemen en staan open voor nieuwe ideeën en nieuwe kansen. Ze durven het onbekende te verkennen, het proces te perfectioneren en op gepaste wijze te delegeren.


Motivator

De beste resultaten worden behaald wanneer we het team betrokken is. Door de teamleden te laten voelen dat de taak die voor hen ligt van henzelf is, zullen ze er met veel grotere toewijding aan werken. Dit is niet per se alleen mogelijk door incentives. Een visie heeft veel groter effect. Leiders herkennen de triggers van de teamleden en motiveren hen ook op een persoonlijke manier. Ze helpen collega's bij het stellen van doelen op korte, middellange en lange termijn.


Teambuilder

Een goede leider bouwt het team op, ondersteunt hun sterke punten en brengt mensen samen. Leiders gaan conflicten niet uit de weg, maar lossen ze op. Ze roddelen niet over hun mensen - integendeel - ze werken eraan om de medewerkers te helpen een band met elkaar te krijgen en hen te inspireren om als een team samen te werken.


Supporter

Idealiter durven en kunnen medewerkers hulp vragen aan een leidinggevende. Ze weten dat ze op een goede plek zijn, zowel professioneel als menselijk. De leider heeft de juiste kennis en empathie om waar nodig de juiste oplossing te bieden.


Logistiek

Een goede leider kan prioriteiten stellen, delegeren en situaties vanuit een helikopterview bekijken. Ze richt zich op de hoofddoelen en is resultaatgericht. Ze geeft vertrouwen aan anderen en betrekt de teamleden.


Inspecteur

Goede leiders glippen niet over belangrijke dingen heen, merken op tijd wanneer ze moeten ingrijpen en doen dat dan ook. Ze steken hun kop niet in het zand, maar zijn waakzaam, dienstbaar en klaar om in actie te komen!


Brug

Het topmanagement is vaak niet op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen over medewerkers. Een middenmanager vormt daardoor de ideale brug om het senior management te informeren en de belangen van de medewerkers van het team te vertegenwoordigen.


Goochelaar

Een goede leider schept orde uit chaos, rust uit paniek en motivatie uit doelloosheid.


Kortom, een leider heeft een visie en een doel en kan deze overbrengen op zijn/haar teamleden. Ook geeft ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Een goede leider kan een evenwichtige werkomgeving creëren, kennis delen, ondersteuning bieden, stress wegnemen en het team vertegenwoordigen. Een ware leider zorgt ervoor dat iedereen zich belangrijk en productief voelt.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page