top of page
Zoeken

IS DE BAAS ONFEILBAAR?

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023


Maakt de baas geen fouten? Zou hij / zij altijd gelijk kunnen hebben?

Gaat een hogere positie hand in hand met onfeilbaarheid?


Veel senior executives proberen zich als perfect te laten zien, ook al is niemand perfect - en dus verwacht niemand dat van hen om perfect te zijn.


Wat is de reden dat het op de een of andere manier nog steeds zo moeilijk voor hen lijkt om iets te zeggen, zoals:

"Ik heb een fout gemaakt!"

"Je hebt gelijk, jouw benadering is beter dan de mijne!"

'Het spijt me dat ik dit verpest heb!'

"Ik bied aan iedereen mijn excuses aan!"


Iedereen maakt fouten - en dat beseft iedereen. Dit hardop zeggen, het toegeven, in plaats van het te ontkennen of er gewoon overheen te leven, is een positieve eigenschap.

Het is veel inspirerender en nuttiger voor een teamlid om te zien hoe zijn of haar leidinggevende met mislukkingen omgaat en problemen oplost, dan om te proberen een onberispelijk beeld van zichzelf te laten zien.

Bovendien is een hogere positie geen staat maar een proces. Als we op basis van prestatie een promotie behalen, kunnen we bewijzen dat we de functie ZULLEN kunnen invullen. Dus onze competenties, capaciteiten en houding passen bij de gegeven functie. Maar het leren begint pas! Uitgebreide taken, meer verwachting, meer werkdruk, verantwoordelijkheid, gedeelde aandacht en energie: het zijn factoren waar we niet direct mee kunnen omgaan, we moeten sterker worden, eraan wennen en we moeten het ervaren.

We kunnen niet alleen leren van fouten, maar ook van ons eigen team. Iedereen heeft zijn eigen sterke punten en het is belangrijk dat we open blijven staan en durven te leren van anderen.

Omdat het niet het team is dat voor de leider werkt, maar de leider werkt voor het team. Leiderschap is een dienst die alleen met dienstbaarheid en vastberadenheid succesvol vervuld kan worden. Om een leider te zijn is niet alleen een positie te behalen, maar iemand worden die het waard is om gevolgd te worden!

Laten we kritisch zijn op onszelf, eerlijk en consistent blijven. Voor een team is het ook gemakkelijker om een eerlijke leider te volgen, het team zal daardoor ook gemakkelijker open en eerlijker zijn. Wanneer we ervoor kiezen om ‘fake it, till we make it’ uit te dragen, creëren we alleen een onnodige en schadelijke afstand tussen onszelf en het team.

Een fout maken is goud waard, want er zijn maar 2 opties: succes of ervaring!


94 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page