top of page
Zoeken

HOE: Kun je als sales professional het maximale bieden?

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023Verkopen betekent waarde creëeren. Het oefenen hiervan wordt al beïnvloed door je voorbereiding. Als je je onzeker voelt, maakt het niet uit hoe goed je argumentatie is of welke technieken je gebruikt, het is niet zo effectief als het zou kunnen zijn. Jouw mentale conditie daarvoor is fundamenteel.

Het is essentieel hoe je je mentaal voorbereidt voor een werkdag, de zelfde dag of de avond ervoor. Laten we zeggen dat je mentale en spirituele toestand stap nul is. Op dit magische nulpunt wordt er al veel beslist, zelfs als je denkt dat je nog niet eens bent begonnen met verkopen.


Maar waar gaat het allemaal over? Wat moet er in orde zijn?

1. Eigenwaarde


Eigenwaarde omvat zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfherkenning en zelfliefde. Het is belangrijk dat je je bewust bent van jouw waarden en dat je je geschikt en bekwaam voelt voor de taak. Voor jouw klant (en algemeen voor je omgeving) is het zichtbaar hoe je je voelt. Jouw mentale conditie laat ook een effect achter op je lichaamstaal, houding, stemgeluid en vocabulaire. 75% van de communicatie vindt plaats met non-verbale signalen en de eerste indruk wordt al na 5 seconden gecreëerd - het is dus geen wonder dat je standpunt en uitstraling doorslaggevend kunnen zijn.

Respecteer jezelf en de klant. Behandel de ander tijdens het gesprek als een gelijkwaardige partner.

Als je twijfelt aan je capaciteiten, blijf dan objectief: denk aan je doel, zoals het behalen van een maandelijkse prestatie of het breken van records. Als je denkt dat het haalbaar is, heb je al een zaak gewonnen. Zorg ervoor dat je je doel als een DOEL ziet. Een doel moet BEREIKT worden, dus er is een weg naar toe. Je hoeft vandaag niet klaar te zijn. Het punt is om vooruit te blijven gaan. Probeer om je eigenwaarde op te bouwen door te bedenken wat je eerdere successen waren op elk gebied van je leven. Waar ben je echt trots op?

Wees niet bang als je te maken hebt met een belangrijke klant. De klant is ook maar een mens! Blijf jezelf, probeer geen geïdealiseerd imago van "verkooptijger" over te brengen. Jezelf te blijven is de beste manier om authentiek en effectief te zijn. Onafhankelijk van de uitkomst van het gesprek, zul je zeker iets winnen! Ofwel meteen het contract, of de ervaring - je weet al wat je de volgende keer kan verwachten als je een vergelijkbare partner ontmoet.

Als je je bewust bent van jouw waarden, zal afwijzing ook minder teleurstellen. Vat afwijzingen nooit persoonlijk op. Voordat je aan de volgende onderhandeling begint, is het belangrijk dat je de mislukking loslaat. Als je gefrustreerd doorwerkt, heb je al een verslechtering bij de volgende klant. Geef al je klanten de kans om te profiteren van de maximale ervaring die je kan bieden!


2. Enthousiasme


Het gaat er niet per se om van oor tot oor te lachen. Het belangrijkste is dat je het vertrouwen in jouw product kan doorgeven en de eerlijke indruk wekt dat je het graag promoot.

Geloof je in jouw product of dienst? Noem 5 redenen waarom JIJ het ook zou willen gebruiken / kopen!

Het is bekend dat gelukkige mensen die glimlachen eerder sympathiseren en aantrekkelijker worden, maar er moet diepgang en inhoud achter die glimlach zitten! Als je oprecht enthousiast kan zijn over jouw product, is het ook veel gemakkelijker om anderen te interesseren!

En als je je werk met plezier doet, zet je meteen de toon voor het gesprek! Onthoud: als professional vertegenwoordig je je product / dienst, je team en je hele bedrijf!


3. Resultaatgerichtheid


Waarom werk je vandaag / morgen? Wat is het doel? Als je weet waar je heen wilt, wat je wilt bereiken, zullen al je acties je in die richting leiden. Zie het doel helder, je ervaart meer kracht en dynamiek en je verspilt minder snel je tijd.

Door correct prioriteiten te stellen en je te concentreren op je doel, is het ook gemakkelijker met afwijzingen om te gaan.


4. Positieve houding


Blijf altijd optimistisch. Vertrouw niet op negatieve aannames en verspil jouw energie niet aan negatieve gedachten! Je kunt ook niet in twee kleine stapjes over een gat springen. Als je pessimistisch of voorzichtig bent, vraag jezelf dan af waarom? Geloof je niet in jezelf? Voel je niet dat het doel haalbaar is? Of heb je het gevoel dat je tijdsbestek / deadline te kort is? Los de problemen op en stel ze op geen enkele manier uit, want je maakt je werk onmogelijk of in ieder geval veel moeilijker totdat die angsten zijn opgelost! Alle twijfels en onzekerheden zijn direct zichtbaar en hoorbaar!

Als je onzeker bent, hoe kan je dan verwachten dat jouw klanten vertrouwen hebben in hun beslissing?


5. Uiterlijk


Een verzorgd uiterlijk en de door het bedrijf vereiste dresscode zijn het minimum. Je bent een professional die een hele organisatie vertegenwoordigt en bovendien met een goede uitstraling boost je je zelfvertrouwen bewust en onbewust! Je zit dan beter in je vel! Let ook op kleine details, zoals of je schoenen schoon zijn of dat je nagels goed verzorgd zijn. Overmatig gebruik van parfum kan storend zijn tijdens een persoonlijke ontmoeting.


Onthoud dat de klant een spiegel is. Vaak klagen mensen over klanten waarom ze zo afwijzend zijn, terwijl wij als verkoper daar gespannen en vol onzekerheid naartoe gaan.Kortom: geloof in jezelf, vertegenwoordig met trots je bedrijf, respecteer jezelf en je klant. Elke dag is een nuttige en goede investering, ongeacht de resultaten, zolang je maar je best doet! Durf fouten te maken en ervaring op te doen. Blijf positief en optimistisch, er is altijd een volgende kans!
26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page