top of page
Zoeken

HOE: de werknemer informeren over zijn of haar fouten?

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023Iedereen maakt fouten. Zoals Theodore Roosevelt ook zei: "De enige man die geen fouten maakt, is de man die nooit iets doet."


Het oplossen van eventuele fouten kost tijd, energie en geld. Of een combinatie hiervan.

Hoe we de werknemer informeren over de geleden schade, kent echter ook zijn eigen etiquette. Als we als manager onze manier van deze procedures verbeteren, bespaart dat ons onder andere tijd en geld en brengt het bovendien verschillende voordelen met zich mee, zoals vertrouwen, teamcohesie en sfeer.


1. HET DOEL


Denk als leider eerst na wat het doel is. Als de fout van de collega de positie niet beïnvloedt, is het belangrijk dat het gesprek constructief is.

Om dit te doen, moeten we weten wat de oorzaak was van het onvermogen van de collega om de taak naar behoren uit te voeren. Als er geen luiheid of onzorgvuldigheid aan ten grondslag ligt, maar bijvoorbeeld een gebrek aan lexicale kennis of praktische kennis, moeten we de tijd nemen om de kennis van de collega te ontwikkelen. We kunnen deze taak toevertrouwen aan iemand die deze specifieke taak beheerst en deze kennis ook effectief kan overbrengen.

We moeten de feedback echter zelf geven. Houd tijdens het gesprek het doel voor je ogen: hoe gaat de collega de volgende keer beter met de taak om? We mogen in geen geval een dergelijk gesprek boos of geïrriteerd voeren.


2. OMSTANDIGHEDEN


Vaak werken er meerdere mensen in één werkruimte. Zoek voor zo'n gesprek altijd een rustige kamer waar je privé met de collega kan praten.


Het komt ook voor dat de manager, bijvoorbeeld door tijdsdruk, dit snel wil afhandelen. Dan kan het zijn dat de manager persoonlijk naar de collega gaat die op zijn plaats zit en snel de fouten opsomt en daarna terug gaat naar zijn eigen plek om verder te werken. We mogen in geen geval negatieve feedback geven terwijl we naast een zittend persoon staan. Wees "fysiek op één niveau" met de collega. Als de werknemer zit, ga dan naast diegene zitten. Zorg ervoor dat je lichamelijk contact, geïrriteerde en intense lichaamstaal vermijdt.


3. DEFINITIE


Houd geen eenzijdige monoloog. Ook als leider kunnen we leren van dergelijke situaties. Door te herkennen waardoor het probleem is veroorzaakt, kunnen we zelfs voorkomen dat andere teamleden later dezelfde fout maken. Op die manier kunnen we verdere materiële schade voorkomen. Dus laten we proberen erachter te komen en te begrijpen hoe en waarom dit incident plaatsvond. Stel vragen en laat de medewerker ook praten. Bovendien is de beste manier om iets te begrijpen als we het zelf kunnen formuleren. Probeer dus het gesprek te leiden en stel de juiste vragen. Profiteer van de kracht van open vragen.


Het is belangrijk dat het zelfvertrouwen van de collega tijdens zo'n gesprek niet wordt beschadigd. Het kan verdere onnauwkeurigheden veroorzaken. Let daarom goed op hoe je het “slechte nieuws” brengt. Iedereen heeft kwaliteiten, laten we daarmee beginnen. Neem vervolgens het onderwerp door om erachter te komen waardoor de fout is veroorzaakt. Vat het belang van de taak samen en vraag wat de medewerker denkt wat nodig is om de taak correct te kunnen vervullen.


Trek tenslotte een conclusie over de verdere stappen, bijvoorbeeld:

- Heeft de collega een opleiding, cursus of korte training nodig? (Geef aan wanneer, van wie, in welke vorm.)

- Heeft de collega meer tijd nodig om de taak uit te voeren? (Spreek een nieuw tijdsinterval of deadline af.)

- Is de collega ongeschikt om de klus te klaren? (Als je de kans hebt, delegeer de taak dan aan iemand die het met plezier en gemak kan doen, en geef dan een andere taak.)

- Heeft een conflict of spanning binnen het bedrijf het probleem veroorzaakt? (Ga erachteraan en strijk de verschillen glad.)

- Heeft je collega privé problemen? (Als je kan, bied dan een paar dagen vrij aan zodat diegene met hernieuwde kracht kan terugkeren.)


Sluit het gesprek positief af.


4. OPVOLGING


Houd het oplossingsplan bij. Zorg ervoor dat aan alle voorwaarden is voldaan om het werk met succes uit te voeren.25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page