top of page
Zoeken

Gefocust thuis werken - maar hoe dan?

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023


Op de lange termijn is het werken met efficiënt energie- en tijdmanagement een uitdaging. Als we niet vanuit thuis werken, biedt de werkomgeving al een kader voor de dag. De teamgeest is het meest voelbaar rond collega's, er wordt een bepaald ritme van de dag gevormd, met een vlot werkschema en momentum dat het team samen creëert.

Maar wat als we vanuit huis werken en we geen gebruik kunnen maken van de omstandigheden waar we aan gewend waren?


Waarom is efficiëntie belangrijk?


In het geval dat we onszelf goed kunnen motiveren en ons kunnen concentreren op de taak die voor ons ligt, kunnen we bovendien meer doen in minder tijd, zodat snelheid niet ten koste gaat van de kwaliteit.

Als dit lukt, zullen werk en privé niet samenvloeien. Het is het beste als we hard kunnen werken en ontspannend kunnen uitrusten. Als deze grenzen vervagen, zal het niet alleen zijn stempel drukken op het werk, maar ook op de rust. Als we onze werkdag bewust opbouwen: we kunnen deze met succes en op TIJD afsluiten, en we hebben nog het enthousiasme, de levenslust, de energie en de tijd die we kunnen besteden aan familie, sport en hobby’s.


Kwaliteit van leven en kwaliteitsrust vereisen zeker kwaliteitswerk en een levensritme.

Om beter te kunnen focussen en productiever te kunnen werken en daarnaast gezond en evenwichtig te blijven, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel mentale als fysieke aspecten.


Hoe kan ik mijn lichaam ondersteunen om gezond en effectief thuis te werken?


Werkplek:


Laten we eens kijken waar we het werk precies doen. Op welke stoel zitten we? Voor welke tafel? Hoe is onze houding?

6-8 of zelfs 10-12 uur per dag in een slechte houding doorbrengen kan rug-, nekpijn veroorzaken en kan ook op de lange termijn complicaties geven. Zorg ervoor dat je stoel niet te zacht is, dat je er niet in wegzakt, zodat hij jouw rug goed ondersteunt.


De onderstaande afbeelding laat de ideale houding zien bij het gebruik van een computer.




Als je niet vanaf een homecomputer werkt of geen computerbureau hebt, probeer dan creatief te zijn door bijvoorbeeld een toetsenbord en muis op je laptop aan te sluiten en de laptop zelf op een juist gekozen stapel boeken te plaatsen.


Een juiste houding heeft niet alleen een positief effect op ons lichaam maar ook op ons welzijn! Dus laten we rechtop zitten en niet voorgevoel, niet in bulten zitten!


Ogen:


Urenlang naar de monitor staren is zwaar voor onze ogen. De ogen worden vermoeid door het licht op de monitor en het feit dat we maar naar één punt kijken en daardoor minder knipperen. Naast oogdruppels kunnen de volgende trucs worden gebruikt om vermoeide, droge, gevoelige ogen te vermijden. Kies elke 15 tot 20 minuten verre objecten en punten en focus er gedurende één minuut op. Beweeg je ogen, kijk omhoog en omlaag, zowel naar rechts als naar links. Knipper meer of sluit je ogen elk uur gedurende 1-2 minuten. Probeer na het werk op een andere manier te ontspannen dan met een tv, laptop en telefoon. Dit is hoe we onze ogen de kans geven om een beetje te rusten.


Beweging:


Laten we elk uur opstaan, onze plaats verlaten, een wandeling maken, een paar stappen zetten. Beweeg, strek en buig je armen en je rug. Enkele eenvoudige oefeningen zijn stimulerend voor de bloedcirculatie!


Frisse lucht, voeding:


Regelmatig ventileren, frisse lucht toelaten. Drink voldoende! Het vermindert stress door minder koffie en meer water te drinken. Vermijd suikerhoudende frisdranken. Als je tussendoortjes wilt eten, kies dan voor een gezond en caloriearm alternatief. Kauw op wortelen, gepofte rijst of snack mandarijnen en bessen. Let tijdens de lunch op hoeveel je eet. Als je thuis meer eet, let dan bewust op je porties. Als we niet te veel eten, kunnen we vermoeidheid in de middag voorkomen!


Slapen:


Ondanks dat je reistijd bespaart, probeer een ritme te behouden. Word niet lusteloos, ga naar bed en sta op tijd op. Als we minder kunnen slapen dan de optimale 8 uur, houd er dan rekening mee dat het veel relaxter is om voor middernacht te gaan slapen, bij voorkeur rond de 22:00–23:00 uur. Het helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren als je gedurende ten minste een uur voordat je naar bed gaat geen elektronische apparaten gebruikt (laptop, tablet, telefoon).


Sport:


Zelfs als je tot nu toe niet hebt gesport, is het verlies voor je lichaam dat je niet meer naar kantoor moet aanzienlijk! Om naar je werkplek te gaan, even met je collega’s kletsen, een paar extra stappen en trappen in de stad en/of op kantoor of de extra afstand tussen het toilet en je werkplek zijn wel significant verlies voor je lichaam! Probeer daarom actief te blijven als je vanuit huis werkt. Als je niet open staat voor sport, werk dan rond het huis, b.v. in de tuin of maak grotere wandelingen.


Op welke andere manieren kan ik thuis gezond en effectief werken?


Dagelijkse routine:


Onze dagelijkse routine is niet alleen belangrijk voor ons werk, maar heeft ook een positieve invloed op onze geest en welzijn. Ook al gaan we het huis niet uit en hebben we niet eens een videovergadering: kleed je aan! En niet alleen van boven. Toen we elke dag netjes en elegant, dus met verzorgd kapsel (en make-up) naar het werk gingen, had dit een goed effect op ons welzijn. Laten we deze gewoonte behouden, als was het voor ons eigen plezier! Zo bereiden we ons voor op de dag en zitten we goed in ons vel!


Taken:


Het is niet mogelijk om meer dan 5-7 taken tegelijk in gedachten te houden, vooral omdat er in de tussentijd steeds meer opdrachten opduiken. Bankadministratie, afspraken maken, bestellen, contractwijziging, pakketbezorging, afspraak afzeggen, familiebijeenkomst, boodschappen doen, schoonmaken, een telefoontje: iedereen heeft zijn eigen leven, iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Het is het beste om een lijst bij te houden waarin we eventuele taken kunnen opschrijven. We kunnen dit ook gemakkelijk doen in het notitieblok op onze telefoon, maar het punt is dat als het eenmaal is beschreven, we niet langer hoeven te stressen om iets te vergeten en ons gemakkelijker kunnen concentreren op ons werk.


Time management:


Iedereen heeft 24 uur per dag en een hoeveelheid energie. Als we het meeste uit de dag willen halen, is het belangrijk om goede beslissingen te nemen over hoe, wanneer en hoeveel tijd en energie te besteden. Plan je weken en dagen. Kijk wat je op het werk en privé moet doen. Kijk ’s ochtends wat er op jouw lijst staat voordat je ze gaat doen.


Stel prioriteiten, maak een volgorde gebaseerd op de onderstaande aandachtspunten:

1. Wat is belangrijk en urgent? - Begin je dag hiermee!

2. Wat is belangrijk maar niet urgent? Wat is niet belangrijk maar urgent? - hier beslis je specifiek, afhankelijk van de taak, hoe je ze rangschikt. Als het mogelijk is, dringende maar niet belangrijke taken, delegeren.

3. Tot slot, wat zijn de punten die noch urgent noch belangrijk zijn?


Laten we proberen de dagelijkse taken op deze manier te rangschikken dus als we onze dag te druk hebben gepland, is de kans groter dat de "niet-belangrijke en niet-urgente" taken voor de volgende dag overblijven.


Multitasking - of misschien niet?


Veel mensen zeggen dat "ze aandacht kunnen besteden aan meer dan één ding tegelijk, ze kunnen meer dan één ding tegelijk doen", dit is helemaal niet onmogelijk, sterker nog, we zijn er het meest toe in staat. Uit onderzoek blijkt echter dat de efficiëntie aanzienlijk wordt verminderd. Als we grondig aan een taak werken en bijvoorbeeld een sms ontvangen, duurt het maar een halve minuut om dit te lezen en te beantwoorden, het kan 10-15 minuten duren voordat we net zo verdiept aan onze taak kunnen werken als vóór de sms. Concentreer dus op één taak tegelijk! Stuiter niet tussen de taken waarmee je begint, maak de taak af en pas dan begint je met een andere taak. Neem je lijst die je ’s morgens heb gemaakt bewust door. Schrijf direct pop-up taken voor de andere items in je notitieboek. Een zeer eenvoudige maar effectieve techniek die het voor ons gemakkelijker maakt om ons te focussen en zelfs onze concentratie te verbeteren, is Pomodoro!


Pomodoro-techniek - of hoe je meer taken in minder tijd kunt doen!

Het bestaat slechts uit 5 simpele stappen!


1. Creëer de juiste omgeving - alle tools staan tot je beschikking, alle omstandigheden zijn geschikt om te werken, en zet je telefoon op “stil" en leg hem ondersteboven neer. Laat jezelf door niks afleiden!

2. Definieer taken - (als het goed is, is jouw lijst er al!)

3. Stel een timer in (b.v. kookwekker of mob.tel.) op 25 minuten. Als je eenmaal bent begonnen, kunt je je concentreren op het werken aan de taken op de lijst, de een na de ander. Laat je door niets afleiden totdat je het gerinkel hoort.

4. Korte pauze - neem na 25 minuten een pauze van 5 minuten - sta op van de tafel, drink iets, zet een paar stappen en stel na 5 minuten opnieuw een timer van 25 minuten in.

5. Neem na in totaal vier etappes van 25 minuten een langere pauze: 25-30 minuten - en vervolg de dag met verdere 4x25 minuten ronden.


Geniet van het succes!


Als we de takenlijst doorlopen, komt dopamine vrij in ons lichaam, een gelukshormoon! Laten we de kleine successen beleven van elke voltooide taak en ook de vreugde vinden in de kleine dingen! Positieve energie en snelheid stimuleren ook efficiënt werken!


Laat je niet te streng zijn voor jezelf!


Ervaren, wennen aan en controle krijgen op onze nieuwe manier van leven: het kost tijd. Wees niet te kritisch over jezelf. Als we vanuit huis werken, is het waarschijnlijk dat de ochtend- of middagroutine er anders uitziet, zoals we tot nu toe gewend waren geraakt. Laten we de kansen optimaal benutten, genieten van de kleine successen en positief blijven!


Succes!

Comments


bottom of page