Eerst productie of personeel?
- Katalin Krüzselyi
- 26 jan 2023
- 3 minuten om te lezen
“We lopen wat achter, eerst onszelf inhalen”
“We hebben weer mens tekort, eerst productie maken en dan gaan we op personeel focussen”
“Er zijn zo veel werk, eerst dat afmaken”
“Weer nieuwe mensen die niet komen opdagen of zich hebben ziek gemeld, nu hebben zeker geen tijd voor het inwerken van nieuw personeel”
Herken je deze argumenten?

Het is helemaal begrijpelijk dat je op jullie core business focust, en dat je jullie doelen wilt bereiken.
Maar als je doel wordt bereikt met behulp van personeel, hoe kunnen ze dan secundair zijn?
Voor de korte termijn zie je misschien meer winst op de zakelijke rekening als je alleen de productie voor je ogen houdt. Uiteraard kost het goed begeleiden van mensen tijd, energie en ook geld. Groot gelijk. Maar op de lange termijn het is altijd een goede investering. Gemotiveerde en tevreden medewerkers worden eerder loyaal en toegewijd, waardoor ze langer en harder blijven werken. Ze hebben eerder de neiging om extra kracht of tijd in te zetten voor het gezamenlijke doel. Ze melden zich niet onnodig ziek en doen hun werk met meer plezier. Hierdoor worden uiteindelijk de klanten ook meer tevreden. Wat weer meer winst oplevert, zeker als de klant daardoor blijft terugkeren. Als alle prestatievoorwaarden aanwezig zijn heb je minder last van personeelsverloop, waardoor je ook geld, tijd en energie bespaart en ook op werving, selectie en inwerktrajecten kosten kan besparen.
Wat zijn de prestatievoorwaarden? Waaraan moet in de praktijk worden voldaan?
Prestatiecontext: Kennis (in vorm van trainingen, goed inwerktraject, en opfriscursussen om de kennis van personeel up-to-date houden, feedback – ze zijn op de hoogte hoe ze het werk doen), informatie (toegang naar bijvoorbeeld een noodzakelijke database), gereedschap (van kantoorartikelen of een goede software tot professionele hulpmiddelen), autonomie (mogelijkheid, vrijheid om keuzes te maken – hun werk wordt niet vertraagd door trage besluitvorming of slechte interne communicatie).
Motivatie: Ze worden uitgedaagd, maar niet overbelast. Ze hebben wel korte, middellange en lange termijn doelen binnen de organisatie. De visie, missie, normen en waarden zijn duidelijk en zijn ook gecommuniceerd – de individuele doelen gaan goed samen met het “Waarom?” van het bedrijf. Ze worden gemotiveerd met gepersonaliseerde tools. (Carrière, verantwoordelijkheid, inhoud van werk, bonussen, erkenning, enz.)
Competentie: De medewerker is in bezit van de noodzakelijke vaardigheden, of bereid en in staat om dat te ontwikkelen. Heeft kennis, vakkennis. Competent om de positie met succes in te vullen.
Dan je kan dus afvragen:
Zijn de mensen goed ingewerkt? Is het inwerktraject effectief, inspirerend? Geeft het alle kennis door wat noodzakelijk is? Leert de nieuwe medewerker wat jullie onderscheidt van de rest? Voelt ze zich onderdeel van het team? Voelt ze zich veilig en gewaardeerd?
Krijgen de mensen feedback? Wordt hun werk gemeten, gecorrigeerd, erkend? Zorg je voor hun ontwikkeling als er iets misloopt of als het gewenste niveau niet wordt bereikt? Behandel je iedereen gelijkwaardig?
Hebben de mensen de noodzakelijke gereedschappen, hulpmiddelen? Toegang naar informatie? Hebben ze autonomie?
Worden ze gemotiveerd? Zorg je ervoor dat ze korte, middellange en lange termijn doelen hebben?
Hoe is de interne cultuur bij jullie organisatie? Hoe is de interne communicatie? Hoe gaan de managers met de teamleden om? Is er vertrouwen aanwezig? Is er erkenning aanwezig? Worden de medewerkers als mens gezien of als nummertje? Hoe is het personeelsverloop?
Het is nooit te laat om veranderingen te implementeren. Denk eerst even na: Waarom zou een klant bij jullie een aankoop doen? Waarom zou iemand bij jullie willen werken? Waarom ben je met je bedrijf begonnen? - Als je op deze vragen een antwoord hebt, is dat al een succes.
Verder je kan van A tot Z alles uitwerken en afstemmen, het management ontwikkelen. Delegeer taken, maar hou alles in gaten of alles naar wens loopt.
Als je meer wilt weten, of als je hulp wilt om deze stappen uit te werken of om je management te ontwikkelen neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op. Stuur een e-mail naar info@bewustcommuniceren.com of bel +31(0)85 130 57 12.
ความคิดเห็น